Новости

Реакција од МИМ за вчерашните закани кон новинарот Борјан Јовановски

Македонскиот институт за медиуми е згрозен од атакот врз новинарот Борјан Јовановски и неговото семејство, на кого вчера на домашна адреса му беше доставен погребен венец со натпис „Последен поздрав“.  Овој монструозен акт е јасен и недвосмислен повик за...

Отворен конкурсот за Награда од Европската Унија за истражувачкото новинарство

Сите новинари кои во 2014 година продуцирале и објавиле истражувачки стории поврзани со злоупотреба на моќта и прекршување на основните права, корупција и организиран криминал во земјава, може да се пријават на конкурсот за Наградата од Европската Унија за истражувачкото...

Доделени наградите од конкурсот „Никола Младенов“ за најдобрите истражувачки стории во 2014

Денеска МИМ ги додели наградите од конкурсот „Никола Младенов“за најдобрите истражувачки стории во 2014 година. Добитник на првата награда е Љубиша Арсиќ за серијалот истражувачки текстови на тема „Тајна фабрика за изработка на пасоши“, објавени во неделникот „Фокус“. Втората награда...

Реакција на МИМ по повод соопштението на Основното јавно обвинителство

Македонскиот институт за медиуми смета дека повикот на Јавното обвинителство да не се објавуваат материјали кои што можат да станат предмет на кривична постапка во т.н. случај „Бомба“ претставува обид за воведување експлицитна цензура во медиумите и во јавноста и...

Конкурс за наградата „Никола Младенов“ за најдобра истражувачка сторија за 2014 година

Македонскиот институт за медиуми (MИM) го објавува конкурсот за престижната новинарска награда „Никола Младенов“ за најдобра истражувачка сторија за 2014 година. Конкурсот е отворен за сите професионални новинари и редакции кои објавиле свои истражувачки стории во медиумите во Македонија...

Конкурс за нов извршен директор на СЕЕНПМ

Мрежата на Југоисточна Европа за професионализација на медиумите (СЕЕНПМ) објави конкурс за назначување нов извршен директор. Конкурсот е отворен за кандидати од земјите кои се дел од мрежата. Работните обврски на извршниот директор вклучуваат претставување на институцијата, стратешко планирање,...