Новости

DSC 6960

Потребен е проактивен пристап на новинарската фела и институциите за ефикасно справување со говорот на омраза

Новинарите и поединците кои ги користат медиумите за ширење говор на омраза и дискриминација, треба законски да одговараат, а редакциите треба да ги поттикнуваат новинарите да се придржуваат до професионалното работење ослободено од говор на омраза. Притоа, саморегулацијата почесто треба да се користи како механизам за реагирање при случаи на говор на омраза во медиумите.
Seenpm 001

Конкурс за ангажирање стручно лице за комуникација и администрација во СЕЕНПМ

Мрежата на Југоисточна Европа за професионализација на медиумите (СЕЕНПМ) објави конкурс за ангажирање стручно лице задолжено за комуникација и администрација. Конкурсот е отворен за кандидати од земјите кои се дел од мрежата.
EUnagrada1

Сторијата „Шпионот – земјопоседник“ најдобра на конкурсот за Наградата од ЕУ за истражувачкото новинарство за 2014 година

Новинарката Сашка Цветковска е првонаградена на конкурсот за „Наградата од ЕУ за истражувачкото новинарство за 2014 година“, за сторијата „Шпионот –земјопоседник“, објавена на интернет телевизијата „НоваТВ“. Победничката сторијата обелоденува дека поранешниот директор на Управата за безбедност и контраразузнавање поседува милионски вреден имот во Прага, кој не бил пријавен во неговиот анкетен лист за имотната состојба.
Med.ob1

Отворен повик за поддршка на истражувачки стории за медиумите во ЈИЕ

Партнерството „Медиумска опсерваторија на Југоисточна Европа“ ги поканува сите заинтересирани новинари да аплицираат со предлози за истражувачки стории кои се однесуваат на коруптивните практики што го поткопуваат правилното функционирање на слободните, независни, плуралистички и одрживи медиуми во Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Црна Гора и Србија.
Mim

Реакција од МИМ за вчерашните закани кон новинарот Борјан Јовановски

Македонскиот институт за медиуми е згрозен од атакот врз новинарот Борјан Јовановски и неговото семејство, на кого вчера на домашна адреса му беше доставен погребен венец со натпис „Последен поздрав“.
EU Award Za Mim

Отворен конкурсот за Награда од Европската Унија за истражувачкото новинарство

Сите новинари кои во 2014 година продуцирале и објавиле истражувачки стории поврзани со злоупотреба на моќта и прекршување на основните права, корупција и организиран криминал во земјава, може да се пријават на конкурсот за Наградата од Европската Унија за истражувачкото новинарство, што ќе биде отворен до 23 април 2015 година.
Ljubisa Arsik

Доделени наградите од конкурсот „Никола Младенов“ за најдобрите истражувачки стории во 2014

Денеска МИМ ги додели наградите од конкурсот „Никола Младенов“за најдобрите истражувачки стории во 2014 година. Добитник на првата награда е Љубиша Арсиќ за серијалот истражувачки текстови на тема „Тајна фабрика за изработка на пасоши“, објавени во неделникот „Фокус“.
Sloboda2

Реакција на МИМ по повод соопштението на Основното јавно обвинителство

Македонскиот институт за медиуми смета дека повикот на Јавното обвинителство да не се објавуваат материјали кои што можат да станат предмет на кривична постапка во т.н. случај „Бомба“ претставува обид за воведување експлицитна цензура во медиумите и во јавноста и придонесува за дополнително нарушување на слободата на медиумите и изразувањето.
IS2014v1

Конкурс за наградата „Никола Младенов“ за најдобра истражувачка сторија за 2014 година

Македонскиот институт за медиуми (MИM) го објавува конкурсот за престижната новинарска награда „Никола Младенов“ за најдобра истражувачка сторија за 2014 година.