Новости

Samoreg

Консултации со медиумската заедница за создавање Совет на етика

Медиумската саморегулација и основањето Совет за етика во медиумите се теми на повеќе тркалезни маси и консултативни средби со уредници и сопственици на медиуми, од кои дел веќе се одржаа во неколку градови низ Македонија. Овие активности се во рамки на проектот „Поддршка на процесот за основање Совет на етика во медиумите во Македонија“, што Здружението на новинарите на Македонија и Македонскиот институт за медиуми ќе го спроведуваат до крајот на март годинава.
Kon6122012

По долго време, сопствениците и менаџерите дебатираа за медиумскиот бизнис

Четириесетина менаџери и сопственици на поголем дел од водечките национални и локални електронски и печатени медиуми во земјава, за првпат по долго време, седнаа на заедничка маса да разговараат за состојбите во медиумскиот бизнис. На конференцијата “Пазарот на медиуми во Македонија - трендови и перспективи”, што ја организираше МИМ на 6 декември 2012, се дискутираше за предизвиците и развојните стратегии, како и за создавањето услови за поуспешен развој на пазарот на медиуми во Македонија.
Studiska Poseta.slovenija

Уредници од Македонија на студиска посета во Словенија

Главни уредници од повеќе влијателните медиуми од земјава, како и претставници на институции од медиумската сфера, беа дел од студиската посета на Словенија, што ја организираше Македонскиот институт за медиуми на 5 и 6 ноември 2012 година.
Logo Nastan2

Уредниците ќе дебатираат за предизвиците во редакцијата

Како, во трка со времето, да се менаџираат вестите на креативени ефикасен начин? Кои одговорности, знаења и вештини треба да ги поседува “совршениот” уредник? Што е доброто и лошото во социјалните медиуми? Дали постои независно новинарство? Ова се дел од темите кои ќе бидат во фокусот на дводневниот Форум “Зајакнување на капацитетите и унапредување на позицијата на уредниците во медиумите во Македонија”, што ќе се одржи на 16 и 17 октомври 2012 година, во хотелот “Арка” во Скопје.
Jean.monnet

Конкурс за наградата “Жан Моне“, пријавување до 8 ноември

Делегацијата на Европската Унија го отвори конкурсот за наградата “Жан Моне“, посветена на најдобрите достигнувања во покривањето на теми поврзани со ЕУ и со процесот на пристапување кон ЕУ. Годинешната награда, која се организира по десетти јубилеен пат, ќе биде доделена во 3 натпреварувачки категории - најдобар новинарски напис, најдобра репортерска фотографија и најдобра аматерска фотографија. Рокот за пријавување трае до 8 ноември 2012 година, а свеченото доделување на наградите ќе се одржи на 13 декември 2012г. Поопширни информации околу начинот и критериумите за пријавување можете да добиете на следниот линк.
Desktop4

Промоција на регионалниот портал “Точак“

Македонскиот институт за медиуми, на 26 септември 2012 (среда), во Клубот МКЦ, со почеток во 19 часот, ќе го претстави регионалниот портал Точак (www.tocak.org) - информативен медиум посветен на известување за важни теми за Ромите на Балканот.
Logo.aktiv

Веб платформата АКТИВ и официјално пред публиката

Македонскиот институт за медиуми, на 19 септември 2012г (среда), ќе ја промовира он-лајн платформата за граѓански активизам од областа на човековите и малцинските права - “АКТИВ“ (www.aktiv.org.mk). Промоцијата ќе се одржи во Клубот на новинарите во Скопје, со почеток во 19 часот.
Pressprize

Објавен конкурсот за Европската награда за новинарство за 2012

Седум од најистакнатите медиумски фондации во Европа го објавија конкурсот за Европската награда за новинарство за 2012 година, со цел да се награди квалитетот во новинарството во сите 47 земји во Европа. Тие веруваат дека оддавајќи признание на сериозното пишување и известување - во печатено издание или на веб-сајтот на весникот - може да се помогне во зголемувањето на улогата на новинарството како витален бранител на слободите на демократијата. Во првата година од доделувањето, четири награди, секоја во висина од 10,000 евра, ќе бидат доделени во следниве категории:
Humanrightstoolkit250

Прирачник за новинари за известување за прашања поврзани со човекови права “Speak Up, Speak Out “

Медиумите играат значајна улога во откривањето случаи на прекршување на човековите права, но и во разрешувањето на тие злоупотреби. Без оглед на која платформа функционираат, медиумите се клучни за подигање на свеста за повредите на човековите правата, за информирање на граѓаните за нивните права, како и за поттикнување на дискусија во врска со улогата на властите, правните кодекси и меѓународните механизми за заштита на тие права.