Новости

Partneri.logoa2 1

Партнерство за развој на медиумите на Југоисточна Европа

Осум медиумски организации, членки на Мрежата за професионализација на медиумите на Југоисточна Европа започнаа со спроведување на проектот „Партнерство на Југоисточна Европа за развој на медиумите“, чија цел е поддршка на развојот на независни и отчетни медиуми во земјите од Западен Балкан.
Med.ob

Повик до граѓанските организации за поднесување проекти за поддршка на медиумскиот интегритет

Медиумската опсерваторија на Југоисточна Европа објавува повик до граѓанските организации за поднесување предлог-проекти што ќе бидат фокусирани на спроведување кампањи за подигнување на јавната свест и застапување, како и за организирање акции со цел поддршка на независни, плуралистички и одрживи медиуми во Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија и Србија.
Medijski.dijalozi 1

Конкурс за најдобра книга од областа на медиумите во 2013

Меѓународното научно списание "Медијски дијалози" објави конкурс за наградата "Дијалогос 2013" за најдобра книга од областа на медиумите во 2013 година. Наградата се доделува на автор или група автори за најдобра книга во регионот која е посветена на истражувања на културата и теоријата на медиумите.
Mim

Изјава од МИМ во врска со најавеното усвојување на законите за медиуми

Изненадени сме од вчерашните изјави на Владата и на ЗНМ, и ја информираме медиумската заедница и јавноста дека за постигнатата согласност за усвојување на медиумските закони во итна постапка и во форма во која законите веќе се наоѓаат во собраниска процедура дознавме од медиумите. Вчудоневидени сме од најавата за дополнителни измени во законите, откако ќе бидат усвоени. Изјавите на вчерашната прес-конференција и искажаните ставови потоа се контрадикторни и создаваат дополнителна забуна.Ние остануваме на ставот дека законот за медиуми е непотребен и не ги решава клучните проблеми на медиумската заедница, туку напротив, има потенцијал да создаде нови. Загрижени сме за можноста ваквиот тек на настаните дополнително да ја влоши медиумската состојба и да создаде уште поголем раздор во медиумската заедница.
Samoreg.video

Зошто е важна медиумската саморегулација (Видео)

Со цел подобро запознавање на медиумите и на граѓаните со концептот на медиумската саморегулација и придобивките од формирањето на Советот за етика на медиумите на Македонија(СЕММ), МИМ и ЗНМ го подготвија следново видео.
Fullscreen Capture 29.11.2013 122211

Стипендиска програма за млади истражувачи во Прага, пријавување до 16 декември

Претставници на невладини организации, индивидуални истражувачи и новинари од Македонија, на возраст од 20 до 35 години, може да се пријават за тринеделната програма за млади истражувачи, во рамки на Вишеград-Балканскиот фонд за јавни политики. Програмата ќе се реализира од 5 до 25 јануари 2014г., во Прага, а крајниот рок за пријавување на заинтересираните кандидати е 16 декември 2013 година. Трошоците за патување и престој за избраните учесниците ги обезбедуваат организаторите на програмата. Повикот за апликации заедно со формуларот за аплицирање и описот на програмата се прикачени во прилог. За повеќе информации можете да контактирате со Дениза Бундалевска, преку е-пошта: dbn@balkancsd.net , или на тел: + 389 (0)2 614 42 11.
Jean.m

Отворен конкурсот за наградата „Жан Моне“, пријавувањето трае до 15 ноември

Делегацијата на Европската Унија го објави конкурсот за наградата “Жан Моне“, посветена на најдобрите достигнувања во покривањето на теми поврзани со ЕУ и со процесот на пристапување кон ЕУ. Годинешната награда, која се организира по единаесетти пат, ќе биде доделена во 3 натпреварувачки категории - најдобар новинарски напис, најдобра репортерска фотографија и најдобра аматерска фотографија.
Press2

Реакција на МИМ за амандманите на медиумските закони

Со загриженост укажуваме на штетните последици од прифаќањето на амандманите со кои Агенцијата за медиуми добива ингеренции да ги контролира и печатените и интернет- медиумите, а приватните телевизии да се кофинансираат со средства од буџетот на државата. Со прифаќањето на овие решенија, Владата практично ја враќа првичната верзија на законот, со што потврдува дека јавните расправи и дискусии биле само фарса, со цел да се озакони целосната контрола врз медиумскиот систем во земјава.
Sloboda2

МИМ нема да учествува на утрешната расправа за законот за медиуми

Македонскиот институт за медиуми му честита на Министерството за информатичка технологија и јавна администрација на четвртиот нацрт на непотребната нова медиумска легислатива-општ закон за медиуми, и на упорноста да стави ред онаму каде што не е потребен, наместо онаму каде што се вистинските проблеми во медиумскиот простор. На пример: -Факт е дека Владата е најголем огласувач во електронските медиуми( извештај на СРД за економското работење на радиодифузерите во 2012); -Факт е дека владејачката партија бесплатно се рекламираше во најголемите национални и локални медиуми на последните избори (извештај од партијата доставен до Антикорупциската комисија). -Факт е дека во Македонија веќе три месеци се држи новинар во притвор поради напишан текст, и тоа пред 5 години; -Факт е дека се уште не е утврдена одговорност за прекршувачите на Уставот кои ги избркаа новинарите од Собранието на 24 декември минатата година. Потсетуваме дека овие и многу други проблеми, кои резултираат со катастрофален имиџ на Македонија во светот по прашањето на медиумски слободи и демократските стандарди, не се плод на немањето медиумска легислатива, туку на други проблеми за кои и министерот и другите релевантни чинители од институциите се запознаени од поодамна. Шминкањето на нацрт- закони, гаѓањето со драфтови, амандмани и писмени забелешки (дали одбиени дали прифатени) и заморувањето на стручната јавност, медиумската заедница и граѓаните со демек, јавна дебата, нема да ги поправи состојбите. МИМ досега најконструктивно и сериозно учествуваше во дебатата, со желба да придонесе во создавање медиумска легислатива со која ќе се подобрат медиумите и новинарството. И самите организиравме јавна расправа во соработка со претставниците на Советот на Европа, и поднесовме писмени забелешки на сите нацрт-верзии.Нашите суштински забелешки се игнорирани, а утре сме повторно поканети да дебатираме за нов, четврт текст на закон кој воопшто не е објавен. Напоменуваме дека, доколку не се земат предвид аргументираните и сериозни забелешки на предложената легислатива од домашната медиумската заедница и релевантните меѓународни институции, организации и експерти, доколку вниманието на институциите не се насочи онаму каде што се реалните проблеми, доколку не се престане со јавно етикетирање и омаловажување на сите кои аргументирано и критички го опсервираат овој процес, ние нема да учествуваме во оваа нацрт– фарса, пардон, фаза, и да го легитимираме овој процес во кој вистинскиот и стручен дијалог е заменет со козметика и маалски шеретлук.Скопје, 12 август, 2013                                       Македонски институт за медиуми