Реакција од МИМ за вчерашните закани кон новинарот Борјан Јовановски

Се чита за 0 мин.

Македонскиот институт за медиуми е згрозен од атакот врз новинарот Борјан Јовановски и неговото семејство, на кого вчера на домашна адреса му беше доставен погребен венец со натпис „Последен поздрав“.

 Овој монструозен акт е јасен и недвосмислен повик за насилство не само кон овој новинар и кон неговото семејство, туку и кон сите слободни и професионални медиуми и новинари кои критички ги опсервираат состојбите во општеството.

Ги повикуваме надлежните органи, Министерството за внатрешни работи, веднаш да ги пронајде сторителите, а од институциите бараме недвосмислено да го осудат и јавно да се дистанцираат од овој гнасен чин, кој сериозно ја нарушува безбедноста на новинарите, ги поткопува заедничките напори на институциите и целата професионална медиумска заедница за подобрување на медиумскиот амбиент и  испраќа многу лоша слика и порака кон меѓународната јавност за состојбите со слободата на изразување во Република Македонија.