Конкурс за учество на работилница во САД за известување за животната средина

Институтот Меткалф овозможува новинарски стипендии за 14-тата годишна научна работилница посветена на глобалните промени во крајбрежните екосистеми, која ќе се одржи од 3 до 8 јуни 2012г на Факултетот за океанографија при Универзитетот во Род Ајленд, Нарагансет, САД.На работилницата, учесниците...

Програмата Најт – Валас на Универзитетот во Мичиген доделува стипендии за новинари, пријавување до 1 февруари

Стипендиската програма Најт – Валас, спонзорирана од Универзитетот Мичиген, овозможува четири до осуммесечни студии за истакнати новинари надвор од САД. Програмата обезбедува размена на искуство, интелектуална надградба, како и персонален план на студии со пристап до курсеви и ресурси на...

До 15 јануари пријавување за фото конкурсот Карл Цајс 2011

Сите заинтересирани фотографи и фото ентузијасти ширум светот, најдоцна до 15 јануари 2012 година, имаат можност да учествуваат на годинешниот фото конкурс на светски познатата компанија за фото и оптичка опрема Карл Цајс, на тема „Секој момент раскажува приказна“....

Фондацијата Томсон Ројтерс стипендира новинарска обука за вештини на пишување и известување, рок за аплицирање до 6 јануари

Уште десетина дена време за аплицирање на заинтересираните за конкурсот на Фондацијата Томсон – Ројтерс, за шестмесечна стипендирана обука за подобрување на вештините за известување и пишување вести. Обуката се фокусира на аспектите на точност, непристрасност, брзина, јасност и структура,...

Акцискиот план – добра основа за решавање на проблемите во медиумската сфера

На вчерашната конференција организирана од ЗНМ и МИМ, 70тина претставници на институциите и регулаторните тела и агенции, сопственици и менаџери, уредници, новинари, медиумски експерти и претставници на медиумските граѓански организации дебатираа за состојбите во медиумската сфера во земјава.  На трите...

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Македонскиот институт за медиуми(МИМ) на денешната прес- конференција го претставија Акцискиот план за подобрување на состојбите со медиумите во Република Македонија.Документот е резултат на работата на 40тина истакнати медиумски уредници, новинари, сопственици, менаџери...