Новости

РЕАКЦИЈА ОД МИМ ЗА ОДЗЕМЕНАТА ДОЗВОЛА НА А2 ТВ

Одземањето на дозволата за емитување на А2 телевизија од страна на Советот за радиодифузија поради непочитување на програмскиот формат сериозно ја загрозува слободата на изразувањето и медиумскиот плурализам во Р.Македонија. Членот 63 од Законот за радиодифузија не содржи експлицитна одредба...

Новинари од Босна и Херцеговина правеа прилози за Ромите во Македонија

Тројца новинари од Босна и Херцеговина кои работат во различни медиуми,  беа во десетдневна посета на Македонија,каде ја остварија предвидената пракса  во ромската редакција на МТВ 2 и произведоа телевизиски прилози за емисијата на ромски јазик „Бијандипе“. Освен посетата...

Слободата на медиумите влошена, неопходни се суштински промени

Скопје, 3 мај, 2012 Меѓународниот ден на слободата на медиумите, 3ти мај, и годинава  во Македонија  се одбележува во услови на значително нарушени медиумски слободи.  Доказ за тоа се и забелешките и извештаите од бројни меѓународни организации, вклучувајќи го и...

Конкурс за програмата “Новинарството во дигиталниот свет“ на Меѓународната академија за новинарство

Новинари од целиот свет, најдоцна до 7 мај 2012г, може да се пријават за програмата “Новинарството во дигиталниот свет“, што ја спроведува Меѓународната академија за новинарство, основана од Бертелсман (Bertelsmann). Програмата е наменета за новинари од земјите со ограничена или...

Сторијата „Списоци“ на А1 ТВ е најдобрата истражувачка сторија во 2011

Новинарките Сашка Цветковска и Наташа Стојановска ја добија првата награда на конкурсот на МИМ “Најдобра истражувачка сторија за 2011година“ за сторијата “Списоци“, објавена на А1 ТВ.   Втората награда ја освои новинарот Максим Ристески за серијалот текстови во врска со...

Доделување на новинарските награди „Најдобра истражувачка сторија за 2011 година“

Македонскиот институт за медиуми, на 30 март (петок), во Клубот на новинарите, со почеток во 11 часот, ќе ги додели наградите за „Најдобра истражувачка сторија за 2011 година". На годинешниот конкурс се пријавија 22 автори со вкупно 146 текстови и...