Публикацијата е издадена како резултат на опширното истражување за покривањето на косовското прашање во највлијателните печатени медиуми во единаесет земји во Југоисточна Европа. Истражувањето беше спроведено од центрите-членки на СЕЕНПМ (Мрежа за професионализација на медиумите во Југоисточна Европа) во периодот јануари-февруари 2008, кога Косово беше една од најактуелните теми во медиумите широм светот

Покрај висококвалитетните научни истражувања од истакнати истражувачи, книгата содржи и регионален преглед, како и транскрипција од интернационалната конференција за покривањето на Косово во медиумите, која беше организирана од МИМ и СЕЕНПМ во Скопје во мај 2008. Книгата во печатена форма е достапна на англиски, албански и српски јазик. Официјалната промоција ќе биде организирана на 15ти декември 2008 во Приштина, во рамките на тркалезна маса која ќе ја третира темата за медиумскиот амбиент во и околу Косово.

Latest

Media literacy to be included in the educational process

Media literacy needs to be included in the educational process from the earliest age. In that purpose the most…

Analysis: Political Pluralism in Media Reporting in the Period Outside of…

How to prevent possible repetition of the practice of granting an exclusive and privileged position to certain…

Journalism students program on digital media production

A group of journalism students from the universities “St. Cyril and Methodius", "Goce Delchev" and "Mother Teresa",…

The role of Public Service Broadcaster in promoting media literacy

Journalists and editors from various program departments in MRTV participated at the one-day workshop for strengthening…
baner3.jpg
seenmp.jpg
mccm.jpg
pspp.jpg
sd.jpg