Независната културна сцена се повеќе зема замав во исполнување на мисијата за отворање на општествено важни теми. Соочени со низа проблеми на патот кон целта, граѓанските организации за култура и уметност немаат намера лесно да се откажат во промоцијата на алтернативната сцена како пандан на комерцијалната. Оваа видео сторија потврдува дека само со помош на странските фондации културните и уметничките независни работници можат да испливаат на површина, да го изразат својот квалитет и знаење и да влијаат врз општествените процеси. Соговорниците од „Локомотива“, „Таксират“ и МКЦ Битола очекуваат посветли денови за алтернативната културна сцена.

Видеото со превод на албански јазик е достапно ТУКА.

civica mobilitas logoСторијата е изработена во рамки на проектот „Известување за граѓанското општество и неговото влијание врз промените во општеството“, што го спроведува Македонскиот институт за медиуми во партнерство со Центарот за истражувачко новинарство – СКУП Македонија, со финансиска поддршка од програмата Цивика мобилитас.

Содржината на видеото е единствена одговорност на авторот и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат.

 

Latest

Networking of the Relevant Stakeholders is Inevitable for Better Understanding…

Media and IT Literacy is a dynamic concept of life-long learning, and its definition changes along with the changes in…

Analysis: Political Pluralism in Media Reporting in the Period Outside of…

How to prevent possible repetition of the practice of granting an exclusive and privileged position to certain…
The regional landfills

The regional landfills – a health risk

Thousand landfills. Fifty of them are municipal, but do not possess work permits. Only one is legal and works according…
Phantom people invisible

Phantom people invisible for the state

In Macedonia there are approximately 3000 phantom people or people with no identity. They are not entitled to health…
baner3.jpg
seenmp.jpg
mccm.jpg
pspp.jpg
sd.jpg